Vroeger gebeurde alle tekeningen van huizen op papier, dit leidde vaak tot erg schematische tekeningen die lastig zijn om te lezen, tenzij je er verstand van hebt. Tegenwoordig kan je met programma’s zoals SketchUp van Google zelf je huis uittekenen, zodat je vooraf al een idee kan krijgen hoe het eruit gaat zien. Doordat het opbouwen van een huis in SketchUp makkelijk is kan je zowel voor je huidige woning als een nieuwe 3d tekenen huis te maken. Hoe handiger je met het programma bent hoe makkelijker dit gaat. Voor veel mensen groeit het ook uit tot een hobby, want je kan dan ook hobby projecten ermee maken, bijvoorbeeld fictieve gebouwen te ontwerpen. In zo’n soort architectonische hobby kan je ook veel creativiteit kwijt.
De basisprincipes om rekening mee te houden
Als je voor het eerst SketchUp gebruikt is het goed om het in de basis simpel te houden. Begin eerst met het bouwen van een huis met een simpele vorm, zoals een vierkant met muren. Je hoeft niet gelijk een gebouw te maken dat Frank Lloyd Wright evenaart! In plaats daarvan kan je focussen op de beginnende elementen, zoals de vorm en later ook de kleur. Het is dus helemaal niet nodig om gelijk je eigen huis te gaan bouwen, want er is een grote kans dat dit snel ingewikkeld gaat worden.
In plaats daarvan kan je een klein huisje bouwen, met muren en dak. Vervolgens kan je dan elementen toevoegen zoals ramen en een deur. Het advies is dus vooral om in de basis veel te experimenteren, en je niet te veel druk te maken over precieze verhouding en afmetingen. Ook wanneer je voor het eerst iets na gaat bouwen, zoals je huis, geldt dit advies, het hoeft niet allemaal in een keer een perfecte accurate weergave te zijn.
Details toevoegen aan de tekeningen
Het hebben van de fundatie is de eerste stap, maar om de tekeningen echt tot leven te laten komen moet je details toevoegen. Je kan bijvoorbeeld het huis meer karakter geven door het toevoegen van een schoorsteen. Dit is een detail dat je makkelijk over het hoofd kan zien, maar het hoort wel echt bij een huis. Daarnaast zijn dingen als een veranda ook een plek waar het kaf van het koren wordt gescheiden, omdat het een tekening echt een upgrade geeft, hetzelfde geldt voor zaken zoals een balkonnetje. Ook het toevoegen van de juiste materialen en texturen helpt, wil je bijvoorbeeld dat de buitenkant van baksteen is, of juist van hout? En als je een weergave van de tuin wilt maken dan zijn daar ook gras texturen voor beschikbaar.
Binnen- en buitenkant van het huis
Het fijne aan SketchUp is dat je zowel met de binnen- als de buitenkant van het huis bezig kan zijn. Echter doen professionals dit wel in 2 verschillende stappen. Dit komt doordat de binnenkant van het huis maken vaak meer tijd kost dan je zou denken. Dit komt doordat er allemaal kleine items zijn die moeten worden geplaatst op de juiste plekken. Vervolgens moeten deze items in de juiste hoeken worden gezet, daarnaast kost het veel tijd om door de lijst met alle items, zoals stoelen en tafels, te scrollen.
Geef een reactie