• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eendraadschema

Alles over eendraadschema's

  • Eendraadschema maken
  • Eendraadschema symbolen
  • Eendraadschema software
  • Veelgestelde vragen
  • Blog

Eendraadschema / 1 november 2022

Elektrische installatie uitbreiden met deze tip!

Elektrische installatie

Je kunt om allerlei redenen een elektriciteitsplan moeten opstellen. Zo kan het zijn dat je nieuwe elektriciteit laat aanleggen in je nieuwbouwwoning, maar het kan ook voorkomen dat je een bestaand elektriciteitsnetwerk moet uitbreiden of verzwaren. Wat ook de reden is, er zijn een paar zaken waar je in elke situatie rekening mee moet houden. Zonder eendraadschema en situatieschema weet je niet waar de kabels moeten liggen, en zonder deze schema’s kom je niet door de elektrische keuring heen. Daarom doe je er verstandig aan hier zorgvuldig mee om te gaan, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Eendraadschema

Alle elektrische elementen van je elektrische installatie worden schematisch weergegeven in een eendraadschema. Denk aan de aansluitingen voor een stekker, de punten waar je lampen aan het elektriciteitsnetwerk zijn verbonden, of de kabels en leidingen die door een woning lopen. Aan de hand van elektrische symbolen die universeel worden gebruikt, kan eenieder hetzelfde schema lezen. Dit is van cruciaal belang, want als je een uitbreiding of herstelwerkzaamheden nodig hebt, dan moet de elektricien weten wat bepaalde symbolen betekenen. Ook bij een keuring is het praktisch als symbolen universeel zijn. Zo is namelijk gelijk duidelijk waar de elektricien moet zijn.

Elektrische symbolen

Zonder een universele manier om elektrische elementen te lezen, zou dit een grote wirwar aan informatie opleveren waar elke monteur een eigen interpretatie aan geeft. Daarom zijn voor elektrische elementen ook bijpassende symbolen bedacht. Zo kun je als doe-het-zelver altijd met een veilig gevoel aan de slag, maar ook voor de elektricien maakt dit het werk een stuk makkelijker. Je hoeft in je elektrische schema geen ellenlange uitleg te plaatsen, maar je kunt aan de hand van een eenvoudig symbool duidelijk maken welk element zich op welke locatie bevindt.

Situatieschema

Je kunt een situatieschema zien als een elektrische plattegrond van je woning. De naam zegt het eigenlijk al, de situatie van je specifieke woonruimte wordt schematisch vastgelegd. Zo kun je achterhalen waar de stopcontacten precies zijn geplaatst, maar ook je vaste toestellen en de schakelaars of lichtaansluitingen worden hierin vormgegeven. Kort gezegd worden de verschillende aspecten uit je eendraadschema in het situatieschema geduid. je gebruikt hiervoor dezelfde elektrische symbolen.

Opstellen van een eendraad- en situatieschema

Als je zeker wil weten dat je elektrische schema correct en overzichtelijk wordt opgesteld, is het natuurlijk het best om een vakman in te schakelen. Maar je kunt op eigen houtje ook een hoop realiseren. Het is niet altijd even eenvoudig, maar als je nauwgezet te werk gaat, kun je gerust zelf een eendraadschema en situatieschema opstellen.

Situatieschets opstellen

Eendraadschema zelf opstellen

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden als je zelfstandig een eendraadschema opstelt. Allereerst teken je alle leidingen en stroombanen uit. Dit doe je door in een horizontale lijn de hoofdbaan uit te tekenen, en op de verticale lijn de aparte stroombanen, als aftakkingen vorm te geven. De stroombanen duid je aan met een letter en je noteert het aantal ampère per stroombaan. Je hebt vervolgens maximaal acht aftakkingen per stroombaan en elke aftakking geef je een cijfer. Let er ook op dat je elke aftakking het juiste elektrische symbool geeft. 

Situatieschema zelf opstellen

Het opstellen van een eendraadschema vergt enige kennis van zaken, maar een situatieschema is een stuk eenvoudiger vorm te geven. Het belangrijkst voor dit schema is het grondplan van je woning. Hieruit kun je namelijk opmaken waar alle vaste toestellen en elektrische eindpunten zijn verbonden. Die moet je in je schema aanduiden met een juiste elektrische symbool.

Elektriciteitsschema laten opstellen

Zoals gezegd heb je de beste zekerheid op een correct elektriciteitsschema als je dit door een vakman laat opstellen. Gemiddeld kost dit €150, maar uiteindelijk is de prijs afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je woning, een klein huis is makkelijker te schematiseren dan een grote villa. Maar ook de complexiteit van je elektrische systeem kan een rol spelen in de prijsbepaling. Tot slot zit er een verschil in de standaardprijs die een elektricien rekent. Om zeker te weten dat je geen malafide elektricien inschakelt, kun je het best zoeken naar reviews en recensies van klanten die hun ervaring met een bepaalde elektricien delen.

Categorie: Elektriciteit

Eendraadschema

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Artikels

zelf elektriciteit inschakelen

De elektriciteit ligt eruit: wat kan ik zelf doen? 

Eendraadschema adverteren

Footer

PRIVACY
OVER ONS
TIPS
VEELGESTELDE VRAGEN
CONTACT
zelf elektriciteit inschakelen

Als de elektriciteit er uit ligt, is dit erg lastig. Om jou te helpen bij het oplossen van het probleem, vind je hieronder een lijst met stappen die je kunt nemen als de elektriciteit uitvalt: 

  • Eendraadschema maken
  • Eendraadschema symbolen
  • Eendraadschema software
  • Veelgestelde vragen
  • Blog

Blossom your Content | hello[at]blossomyourcontent.eu | Onafhankelijk website

  • Privacy
  • Over ons
  • Tips
  • Veelgestelde vragen (Q&A)
  • Contact