Geld verdienen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet: dat is vanaf vandaag mogelijk. Energiebedrijf Zonneplan introduceert haar eigen thuisbatterij: de Zonneplan Nexus. Door te laden op momenten met een overschot aan duurzame stroom en weer te ontladen bij tekorten garandeert de batterij volgens Zonneplan een ‘revolutionair rendement’. “Dit is de eerste batterij die daadwerkelijk financieel interessant is voor de consument én bijdraagt aan het oplossen van de grote problemen op het stroomnet.”
De situatie op het elektriciteitsnet wordt steeds nijpender. Er is namelijk steeds meer wind- en zonnestroom, terwijl met name het verbruik van huishoudens hier niet op is afgestemd. Zo ontstaan er overdag vaak overschotten aan groene stroom, die voor druk op het net zorgen. Op andere momenten zijn er juist tekorten en moeten gascentrales bijspringen. Energiebedrijf Zonneplan meent daar een oplossing voor te hebben gevonden.
Zonneplan Powerplay als slimme motor
Nexus is een thuisbatterij dat het laad- en ontlaadgedrag automatisch afstemt. De belofte van Zonneplan: gebruikers ontvangen daardoor hoge vergoedingen. Nexus zou een rendement leveren van ruim 15 tot 20 procent – volgens Zonneplan heet dat in marketingtermen “primeur voor thuisbatterijen”.
Het aansturen gebeurt volautomatisch door Zonneplan Powerplay, vertelt een woordvoerder. Dit AI-aangestuurde energieplatform laadt en ontlaadt de Nexus op basis van de prijzen op verschillende energiemarkten, waartoe de consument normaliter geen toegang heeft. Waait het harder dan vooraf voorspeld? Dan loopt de batterij razendsnel vol. Schuift op een ander moment plots een wolk voor de zon? Dan voorkomt de batterij door elektriciteit te leveren extra inzet van gasgestookte stroom. Hierdoor draagt de batterij niet alleen bij aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet, maar verdient de eigenaar vele malen meer aan thuisopslag dan tot voor kort mogelijk geacht werd.
Ook aansturing van laadpalen en omvormers
Zonneplan startte in 2012 met de verkoop en installatie van zonnepanelen. Jochem van Vuren, business developer bij Zonneplan, vertelt: “We kwamen er snel achter dat onze missie niet stopte bij zonnepanelen. De ware energietransitie was net aan het beginnen. Bovendien zagen we dat de toename van wind- en zonnestroom ook voor problemen zorgt: er ontstaan pieken op het elektriciteitsnet. Waar we als marktleider in zonnepanelen dit probleem deels zelf hebben veroorzaakt, legden we onszelf de opdracht op om hiervoor een oplossing te realiseren. Dat is Zonneplan Powerplay.”
Ook zonnepanelen en laadpalen aanstuurbaar
Binnenkort zal Zonneplan Powerplay niet alleen de Nexus thuisbatterij, maar ook laadpalen en omvormers van zonnepanelen kunnen aansturen, waardoor het systeem een cruciale rol speelt in de stabilisatie van het net. Deze functie kunnen klanten zelf in de app activeren. Hiermee biedt Zonneplan naar eigen zeggen een veelbelovend vooruitzicht op de toekomst van groene energie en bevestigt het zijn positie als voorloper in de voortdurende energietransitie.
Zonneplan voorspelt de verwachte onbalansprijzen om een zo goed mogelijk laadpatroon voor klanten te genereren. Het AI-platform dat deze aansturing verzorgt noemt Zonneplan Powerplay. Hierop komen de elektriciteitsmarkten en de beschikbare assets als realtime datastromen samen. Dat zijn niet alleen thuisbatterijen, maar ook laadpalen en zonnepanelenomvormers. Deze categorieën stelt Zonneplan de komende maanden open, waarmee in één klap ruim 130 duizend huishoudens aangesloten zijn op Powerplay. “Vóór mei zijn de omvormers van onze zonnepanelenklanten gekoppeld. Dan kunnen we deze straks op extreem zonnige dagen uitschakelen, omdat het niet-leveren van zonnestroom dan meer oplevert dan het wél opwekken van eigen zonne-energie”, aldus business developer Jochem van Vuren.
Van Vuren vertelt dat Zonneplan ook niet-Zonneplan apparaten gaat aansturen. “We hebben de Smart Grid Node, een dongle die we met de juiste aansluiting aan elke andere ‘asset’ kunnen koppelen. Dan kunnen bijvoorbeeld ook warmtepompen en airco’s op basis van onbalansprijzen aangestuurd worden.” Maar vooralsnog geeft de Nexus thuisaccu dus het startschot. De kleinste batterij, met een verwacht rendement van zo’n 950 euro per jaar, is per 17 januari voor 5990 euro te koop via de website van Zonneplan.
Geef een reactie